Toplumsal yapıda ve teknolojide meydana gelen değişimler eğitim sistemlerine de yansımış ve çeşitli değişimlere neden olmuştur. Bu değişimden yola çıkarak 21. yy becerileri kazanımlarına uygun olarak, öğrencilerin dikkatini çekmek ve motivasyonlarını canlı tutmak amacıyla çeşitli pedagojik yeniliklere önem giderek artmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinden dolayı eğitimde meydana gelen değişim, bu yeniliklerin ne kadar gerekli olduğunu tekrar göstermiştir. Bireysel olarak bu süreçte neler yapabiliriz? Öğrencilerimize nasıl daha faydalı olabiliriz? sorularına cevaplar ararken web 2.0 araçları çoğumuzun imdadına yetişti sanırım.
Peki nedir bu yenilikler ve web 2.0 araçları? Mutlaka birçok meslektaşım derslerinde bu uygulamalara yer vermiştir ya da isimlerini duymuştur fakat kullanma fırsatı bulamamıştır.
Web 2.0 araçları çeşitli tarzlarda istediğimiz içeriğe sahip çalışmalar hazırlayabileceğimiz sanal uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde öğrencilerimizin akademik ve sosyal becerilerinin yanı sıra dijital ortam becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunabiliriz.
Şimdi iki yıldır yoğun bir araştırma ve çalışma süreci sonrası öğrendiğim ve derslerimde aktif olarak kullandığım web 2.0 araçlarımızdan bazılarını tanıyalım.
- LearningApps
Web 2.0 araçlarından belki de en pratik ve eğlenceli olanı LearningApps uygulaması, kullanımının oldukça kolay olması ve içeriğinde birçok oyun bulunması bakımından eğitimciler tarafından oldukça tercih edilen bir uygulama. Eşleştirme, adam asmaca, puzzle, bulmaca, testler, bilgi yarışması vb. çeşitli tarzlarda 17 farklı oyun içeriği bulunan web 2.0 aracımızda okul öncesinden liseye kadar her sınıf düzeyinde hazırlanmış etkinlikler bulunmaktadır. Sizler ister bu etkinlikleri kullanabilir, isterseniz de kendi istediğiniz konuda özgün etkinliklerinizi hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken çalışmanızı hazırlayarak linki öğrencilerinizle paylaşmak J
- Wordwall
Kullanımı kolay ve oldukça eğlenceli olan diğer bir web 2.0 aracımız Wordwall, LearningApps uygulamasına göre çok daha fazla kategoride oyun hazırlamaya fırsat vermektedir. Uygulamanın ücretsiz üyeliğinde üç farklı kategoride 32 farklı oyun hazırlanabilmekte. Daha fazla içerik hazırlamak ya da daha çok oyuncunun katılmasını sağlamak için üyeliğinizi yükseltmeniz gerekecektir. Fakat bu haliyle de oldukça kullanışlı. Hatta ücretsiz üyeliğinde daha çok oyuncunun katılabildiği oyun hazırlayabileceğimiz “Çoklu Oyuncu” kategorisi mevcut. Bu oyun tarzında sınav hazırlayarak öğrencilerimizin aynı anda cevaplamalarını sağlayabiliyoruz. Diğer bir avantajı da “Basılabilir” kategorisinde çalışmalarımızı hazırlayarak çıktı alabilmemiz. Yine tek yapmamız gereken çalışmalarımızı hazırlayarak öğrencilerimizle paylaşmak J
Bu iki uygulamayı da severek ve oldukça sık kullanıyorum. Bazen uygulamada yer alan hazır çalışmaları kullanıyorum bazen de kendim hazırlayarak, öğrencilerimle paylaşıyorum. Ve en zorlandıkları konular olsa dahi bu tarz oyunlardaki çalışmalara katılmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Sizler de bu uygulamaları kullanarak istediğiniz ders ve konuda her seviyeye uygun tarzda oyunlar hazırlayabilirsiniz. Hatta sadece sizler değil, öğrencileriniz ve velileriniz de uygulamaları inceleyerek oyunlar hazırlayabilir ve paylaşabilirler. Sadece biraz uygulamaları incelememiz ve teşvik etmemiz yeterli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder