Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için yapmanız gerekenler - UIORA

Son Yayınlar

Ana Sayfa Reklam

7 Mart 2017 Salı

Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için yapmanız gerekenler

Sağlığımız hayatımızda ki en önemli şeydir ve hastalığı kapmak genelde önlemekten daha kolaydır. Doğru yöntemleri takip ederek sağlık sisteminizi hayatınız boyunca güçlü tutarak hastalıklardan korunabilirsiniz.


Her Gün Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. O yüzden haftanın 3-4 gününe 30 dakikalık hızlı bir yürüyüş katmanız bile ciddi bir fark yaratacaktır. Eğer egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız bir arkadaşınızı bu rutininize dahil etmeye çalışın ya da hobi tadında fiziksel faaliyet içeren bir aktiviteyi gününüze dahil edin.

Güneşe Çıkın

Özellikle kış ayları D Vitamini eksikliğine yol açabilir ve bunu önlemenin en iyi yolu güneşli günlerde kendinizi dışarı atmanız. Evde tıkılıp kalmayın ve çay tüketimine de dikkat edin.

Uykuya Önem Verin

Uykusuz kalmak bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açacaktır o yüzden her akşam 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Akşamları iyi bir uyku sizi her anlamda daha dinç tutacaktır. Hatta hasta olmaya başladığınızın farkına vardığınızda hemen bir kaç saat daha fazla uyuyarak hastalığı daha çabuk atlatabilirsiniz.

Sigaradan Uzak Durun

Hepimiz sigara içmenin sağlığımızı kötü anlamda etkilediğini biliyoruz ama kendiniz içmiyorsanız bile sigara içilen ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. Özellikle hasta olduğunuz dönemlerde sigara ve sigara dumanından uzak durmak daha çabuk iyileşmenize sebep olacaktır.

Kafein ve Alkol Tüketiminizi Azaltın

Kafein ve alkol tüketiminiz eğer aşırıya kaçıyorsa bağışıklık sisteminizin zayıflamasına neden olacaktır. Bunun yerine bol su içmeye çalışın.

Stresten Uzak Durun

Stresle bağışıklık sisteminin arasında ki bağ her araştırmada belli bir şekilde kendini gösteriyor. Kendilerini stresli olarak tanımlayan kişilerin bağışıklık sistemleri diğer kişilere göre hep daha düşük çıkıyor. Kronik stres yaşıyorsanız bağışıklık sisteminiz tehlike altında demektir ama bu stresli dönemleriniz için de geçerli. Meditasyon veya yoga stresinizi azaltmaya yarayacaktır. Eğer hayatınızda strese yol açan kişiler veya aktiviteler varsa bunlardan uzak durmaya çalışın ama eğer daha kronik bir stres taşımaktaysanız terapiye gitmek de size çok yardımcı olacaktır.

Gülümseyin ve Sosyalleşin

Bol gülen, kahkaha atan ve mutlu kişilerin bağışıklık sistemleri diğer kişilere göre daha güçlüdür. Etrafınızda sizi mutlu eden ya da güldüren şeylere odaklanmaya çalışın. Mesela sizi güldüren bir film veya dizi bulun, karikatür okuyun ya da sizi hep güldüren bir arkadaşınızla daha fazla zaman geçirmeye çalışın. İnsanlarla zaman geçirmek hem psikolojimizi hem de bağışıklık sistemimizi iyileştirmek için birebir. Arkadaşlarınızla zaman geçirmeye özen gösterin ya da iş ortamında sohbete daha açık olmanız bile size yardımcı olacaktır.

Bol Su İçin

Vücudunuzun susuz kalmasını önlemek atacağınız en önemli adımlardan biri olacaktır. Günde minimum 8 büyük bardak su içmeye özen gösterin, hatta hastalık başında daha fazla su tüketerek hastalık sürenizi minimuma indirebilirsiniz.

Şeker ve Hazır Gıdaları Minimuma İndirin

Özellikle şekerli içecekleri ve tatlıları azaltarak bağışıklık sisteminize yardımcı olabilirsiniz. Şekerin verdiği ani enerji iniş ve çıkışları bağışıklık sisteminize negatif etki yaratır. Bunun yanı sıra hazır yemekler ya da taze olmayan gıdaları tüketmek vücudunuza bir sürü garip kimyasallar yüklediği için bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Sevdiğiniz hazır yemekleri evde taze gıdalarla pişirmeye çalışın. Mesela tatlı almak yerine evde reçelli bir sandviç yapmak hem tatlı krizinizle başa çıkacaktır hem de şeker alımınızı azaltacaktır.

Bol Sebze Meyve Tüketin

Bir sürü farklı taze meyve ve sebze tüketmek vücudunuza sürekli vitamin ve besin takviyesi sağlayarak bağışıklık sisteminizi dinç tutacaktır. Canlı renkli sebze ve meyveler en besin yüklü olan gıdalardır, yani rengi ne kadar canlıysa size o kadar iyi gelecektir. Mesela marul yerine ıspanak daha besin yüklü bir gıdadır. Kışın özellikle mandalina, portakal ve greyfurt gibi C Vitamini yüklü meyveleri her gün tüketmeye özen gösterin. Aynı zamanda her gün taze sarımsak tüketmeye çalışın, pişirmek yerine dövülmüş olarak yemeklerinize sonradan eklemeye çalışın.

Kaynak:berfuturkmenoglu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yayın Alt Reklam

KAPAT(CLOSE)